Vlierbloesems zijn de bloesems van een vlierstruik, het zijn grote schermen vol witte, kleine bloemetjes verschijnen in mei en juni en zijn eetbaar. Als je de bloesem niet plukt, groeien er zwarte bessen aan de plant: de vlierbes.

Vlierbloesem Elderflower

Smaak & geur

Vlierbloesem heeft een zoete en frisse smaak. De lichtzoete geur kan je al wandelend of fietsend opsnuiven.

Vlierbloesem in de keuken

Heb je dit lekkere plantje geplukt? Schud de vlierbloesemschermen dan eerst even voorzichtig uit om eventuele insecten te verwijderen. Wassen is geen goed idee, want dan gaan veel van de aroma’s verloren. Knip vervolgens de bloemen van de steel.

  • vlierbloesemsiroop

Vertaling

  • Engels: elderflower
  • Frans: fleur de sureau
  • Duits: Holunderblüten

fiori di sambuco / fläderblom / flor de sabugueiro / flor de saúco / hyldblomst / hylleblomst / seljankukka / Цветок бузины / زهرة الكرز / セイヨウナナカマドの花 / 接骨木花

Vlierbloesems plukken

Vlierbloesem Elderflower

Wat en waar?

Vlierbloesems groeien bijna overal in de vrije natuur. Kijk goed om je heen langs velden en wegen, in de buurt van water en in parken.

Wanneer?

Het plukseizoen voor vlierbloesem loopt in de maanden mei en juni. Vlierbloesems plukken doe je liefst ’s ochtends op een droge zonnige dag.

Hoe?

De bloesems van de gewone vlier groeien in schermen. Pluk enkel de schermen en niets anders. Het is namelijk het stuifmeel van de kleine bloemetjes dat jouw vlierbloesemsiroop een lekkere smaak geeft. Kies schermen met zoveel mogelijk frisse, witte ‘bloemetjes’.

Laat de bloesems die nog niet rijp of overrijp zijn hangen. Zo blijven er nog voldoende bloesems aan de vlierbomen hangen (voor de bijen en andere wildplukkers) die in het najaar uitgroeien tot vlierbessen. Neem je buit in een linnen zak mee naar huis.

  • Berichtcategorie:ingrediënten
  • Laatste wijziging in bericht:3 augustus 2023