gember

gember

zingiber officinale
ginger [EN]
Ingwar [DE]
gingembre [FR]
zenzero [IT]
jengribre [ES]
djahé [ID]

G
ember is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij sterke, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie. Gember is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld.

Gemberfamilie

De gemberfamilie (Zingiberaceae) is een familie van eenzaadlobbige planten. Een aantal bekende soorten wordt gebruikt als culinair kruid, zoals gember (Zingiber officinalis), laos (Alpinia galanga), kurkuma (Curcuma longa) en kardemom (Elettaria cardamomum).

Toepassingen

Gember is in verschillende vormen verkrijgbaar. Verse gemberwortel, gemberpoeder (gemalen gemberwortel), als gembersaus, in het zuur en stemgember: ingemaakte gemberwortel op suikersiroop. Verse gemberwortel smaakt pittig en zoet. Gedroogde gember is scherper van smaak dan verse gember. Gember is ook een onderdeel van het kerriemengsel.

Het is een onmisbaar kruid (specerij) in vele Oosterse gerechten. Gemalen gemberwortel is onderdeel van diverse Aziatische kruidenmengsels, waaronder vaak in de kruidenmix kerrie.

Streamer Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium

In de Indonesische keuken wordt gember gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in de bij veel mensen geliefde gerechten babi ketjap en babi pangang. Djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel. Gember wordt ook veel in de Joodse keuken toegepast, bijvoorbeeld in het gebak gemberbolus.

In de Chinese keuken gebruikt men verse gember in vleesgerechten, vruchtensalades en koek. In de Indiase keuken in curry’s, in de Indonesische keuken onder meer in vleesgerechten. Gemberpoeder wordt ook in diverse gerechten gebruikt, zoals vlees- en stoofgerechten en curry’s.

Medicinale toepassingen

Gember heeft een lange geschiedenis van gebruik als specerij en als kruidengeneesmiddel, met name in de Aziatische, Indische en Arabische folklore.

Gember is geneeskrachtig en heel gezond. Het zorgt voor een betere weerstand.

Hannes De Block

Visual Designer → I (try to) say no to meat, plastic and sugar