Gestampte groene jonge rijstvlokken uit Vietnam.

Cốm wordt geroemd om haar zoete, zachte, geurige smaak met een nootachtige ondertoon.

Cốm, green rice

Groene rijst is een soort kleefrijst uit Vietnam die aan het begin van de herfst wordt geoogst, als de rijst nog jong en vol melk is. 

De jonge rijstkorrels worden enkele uren in water geweekt, waarna ze  in een platte bamboe mand boven een houtskoolvuur gestoomd worden. Daarna worden ze in een grote wok geroosterd, waarbij de korrels voortdurend omgeschept worden. De korrels worden dan afgekoeld, en nadien geplet. De geplette rijst wordt voortdurend omgeschept om het groene sap door de korrel opgenomen te laten worden.

Người làng Vòng có những phương pháp bí truyền làm cốm mà không nơi nào có.

Het proces is gedurende eeuwen geperfectioneerd en overgedragen van ouders op hun kinderen. Het is een typisch product van het dorp Cốm Vòng, nabij Hanoi.

Cốm wordt verwerkt in desserts, rijstcakes (bánh cốm), in gehaktballen (chả cốm) of gebruikt als crispy coating.

Vertaling

Vietnamees: cốm / cốm làng Vòng 
Engels: flattened green rice 
Frans: riz gluant jeune pilés 

“Cốm Vòng, gạo tám Mễ Trì”

[ Tiếng Việt ]
[ Vietnamees ]

Khi Hà Nội nổi gió heo may, kèm những giọt mưa phùn se lạnh vào buổi sớm tối… mùi cốm Vòng lại thơm thơm nơi đầu những phố nhỏ, ngõ nhỏ êm đềm khắc khoải.

Als er in Hanoi een koel briesje waait, vergezeld door koude motregen in de vroege ochtend en avond… dan is de geur van Com Vong overal aanwezig bij het betreden van de kleine straatjes en steegjes, vredig en melancholisch.

[ Tiếng Việt ]
[ Vietnamees ]

Cứ mỗi độ thu về, những cây lúa nếp cái hoa vàng đã qua giai đoạn vào đông, đang thì chín sữa, hội tụ đầy đủ các dưỡng chất, hương thơm, hạt chuẩn bị chín thì người dân làng Vòng, một làng nhỏ thuần nông, có nghề truyền thống làm cốm từ lâu đời, lại lục tục kéo ra đồng gặt lúa non về làm cốm.

Elk najaar, wanneer de goudgele kleefrijstplanten de winterfase achter de rug hebben en zich in de melkachtig rijpe fase bevinden, waarbij ze alle voedingsstoffen en aroma’s hebben verzameld en de korrels op het punt staan te rijpen, gaan de mensen van het dorp Vong, een klein boerendorp met een lange traditie van het maken van groene rijstvlokken, naar de velden om de jonge rijst te oogsten om er groene rijstvlokken van te maken.

  • Berichtcategorie:producten
  • Laatste wijziging in bericht:30 april 2025